Zarándoktábor-vezető képzés
 Zarándoktábor-vezető képzés

 Zarándoktábor-vezető képzés

 Zarándoktábor-vezető képzés

„Boldog az az ember, akinek ereje benned gyökerezik, s akinek szíve zarándokútra készül.”   (Zsolt 84,6)                                    

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája és a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület

45 órás akkreditált Zarándoktábor-vezető képzést hirdet,

melyre olyan keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők jelentkezését várjuk, akik a jövőben –  akár már idén nyáron – szívesen vezetnének egy hetes ifjúsági zarándoklatot maguk által verbuvált 12-18 éves fiataloknak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor program keretében. 

A pedagógus-továbbképzés alapítási engedélyének száma: 475/10/2022

A továbbképzés célja:
felkészítés a Zarándoktábor Program keretein belül történő gyalogos zarándoktáborok vezetésére. 

A képzés 3 napos online digitális oktatásból és 1 napos terepgyakorlatból áll. 

A résztvevők a képzésen elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek.

Képzési időpont

 • online előtalálkozó: 2023. március 13. (hétfő 19.00-20.00)
 • 3 napos digitális oktatás:  2023. március 17-18. (pé-szo 9.00-18.00)
                                              2023. március 25. (szo 9.00-18.00) 

         

 • 1 napos terepgyakorlat:  2023. május, június hónapokban szombat-vasárnapi napokon 9.00-18.00 (A konkrét időpontokra a digitális képzést követően lehet majd jelentkezni.) Helyszín: Budapest és környéke (Hűvösvölgy, Pesthidegkút) 

Célcsoport 

 • keresztény hitében jártas és elkötelezett, vallását gyakorló pedagógusok, hitoktatók, felnőtt közösségi vezetők (papok, lelkészek, természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, zarándok- és természetjáró egyesületek, körök vezetői, segítői, cserkész- ill. regnumvezetők, túravezetők, akik   
  • ifjúsággal foglalkoznak
  • egészségesek és jól bírják a fizikai terhelést (akár napi 26 km gyaloglást terepen)
  • vágyat éreznek arra, hogy személyes szolgálatuk révén megosszák a fiatalokkal a zarándoklás lélekformáló élményét és örömét, és a jövőben zarándoktáborokat kívánnak szervezni és vezetni

Tanúsítvány

A pedagógus végzettségű résztvevők számára a képzés akkreditált pedagógus-továbbképzésnek minősül, melynek elvégzéséért 45 kreditpont adható. A nem pedagógus végzettségű résztvevők felnőttképzési tanúsítványt kapnak a képzés sikeres elvégzése esetén.

 

A képzés díja: 15000 Ft 

Jelentkezési határidő: 2023. március 1.  

Jelentkezés és részletes információk a képzésről és a zarándoktáborokról: 

https://zarandoktabor.hu/

A jelentkezés feltételei: 

 1. plébánosi, lelkészi ajánlás (kivéve, ha a jelentkező eleve pap, szerzetes vagy lelkész)
 2. legalább átlagos egészségügyi állapot igazolása házi/üzemi orvos által. (Az orvosi igazolásnak ki kell térnie arra is, hogy természetjáráshoz, természetjárás-vezetéshez szükséges egészségügyi állapot (szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció, stb.) fennáll, ellenjavallat nincs.)
 3. rövid motivációs levél (max. 1 oldal), mely tartalmazza a jelentkező bemutatkozását, kapcsolatát az egyházzal, az ifjúsággal, továbbá annak kifejtését, hogy miért szeretne a képzésen részt venni ill. milyen civil kapcsolatrendszere van, milyen szervezet(ek) tagja, mi a szerepe a közösségben.
 4. diplomamásolat (csak pedagógus végzettségű jelentkezők esetében)

A fenti dokumentumokat a képzésre való jelentkezéssel egyidejűleg vagy legkésőbb a képzésre való jelentkezés határidejéig (2023. március 1.) kérjük feltölteni a képzés regisztrációs felületére. 

A képzés legfontosabb témái: 

a zarándoklás teológiája, bibliai háttere, lélektana, a zarándoklatok és a zarándoktáborok lelki íve, a zarándoktáborok útvonala, programja és működése, zarándoketikett, gyermekvédelem, tanári és zarándokvezetői szerep, tájékozódási ismeretek (térképismeret, jelzések, GPS-használat), túravezetői ismeretek, veszélyhelyzetek az úton és kezelésük, jól bevált gyakorlatok és játékok a zarándoklaton, megosztókör, imamódok, konfliktuskezelés, csoportdinamika, segítő beszélgetés, kommunikáció a csoportban.

Miért érdemes a képzésen részt venni?

A képzés elvégzői táborszervezőként vagy kísérőként részt vehetnek az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor programban. A zarándoktábor-vezetők a táborozás teljes időtartamára bruttó 120.000 forint megbízási díjat kapnak.

A zarándoktáborok

A zarándoktáborok a Vándortábor Program (https://vandortabor.hu) keretén belül a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának (https://szerzetesek.hu) szervezésében valósulnak meg. A már évek óta nagy sikerrel működő egyhetes Vizi Vándor, Bringás Vándor és Erdei Vándor táborok mellett 2022-ben már három 102-112 kilométeres Zarándoktábor-útvonal is meghirdetésre került Tihany – Pannonhalma, Tata – Márianosztra ill. Márianosztra – Mátraverebély-Szentkút között, melyet 55 csoport közel 1000 résztvevője járt végig. A résztvevők pozitív visszajelzésein felbátorodva folytatjuk a táborok szervezését idén nyárra immár négy útvonalon: Tihany-Pannonhalma, Tata-Esztergom, Márianosztra-Mátraverebély-Szentkút és Marana Tha Ház (Mánfa) – Máriagyűd. 

A Zarándoktábor program keretében olyan nyári táborba vihetik a vezetők az ifjúsági közösségeket, ahol a csodálatos természeti környezet mellett fiataloknak kidolgozott lelki program, 6 éjszakára szállás és 7 napra ellátás biztosított, így a vezetőknek kevesebb időt kell a szervezéssel tölteni. A táborok célja, hogy a fiatalok a zarándoklat testet-lelket megújító élményén keresztül közelebb kerüljenek Istenhez, valódi önmagukhoz és embertársaikhoz.

A zarándoktáborozáshoz kedvező feltételeket biztosítunk:

 1. A részvételi díj az utazási költséget kivéve mindent tartalmaz. A táborozók 43.000 forintért kapnak szállást, étkezést és programokat a 7 napos turnusokon.
 2. A pedagógusok 15000 Ft kedvezményes áron végezhetik el a zarándoktábor-vezető képzést, amiért 45 kreditet kapnak és jogosulttá válnak a Zarándoktábor Programban való csoportindításra.
 3. A nyári zarándoktáborokban csoportot vezető zarándoktábor-vezetők a képzés sikeres elvégzése esetén bruttó 120 000 forint díjazásban részesülnek.
 4. A csoportvezető pedagógusok melletti kötelező kísérőket sem terheli a táborozás költsége.

A nyári táborokra a csoportvezetők 2023. január 30-tól április 30-ig jelentkezhetnek honlapunkon. A tervezett csoport akkor indulhat el, ha a táborvezetők közül legalább egy fő a tábor kezdetéig elvégzi zarándoktábor-vezető képzésünket. 

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt képzésünkre és táborainkba!

Gáll Zsófia

Zarándoktábor szakmai vezető

+36-20-446-40-52 | iroda@zarandoktabor.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája
1052 Budapest, Piarista köz 1