Viator Egyesület
ÉLŐ KÖVEK

ÉLŐ KÖVEK

Az Élő Kövek (Pietre Vive / Living Stones) helyi közösségek nemzetközi hálózata, a Jezsuita Rend Euro-Mediterrán Provinciájának felügyelete alatt, mely templomokban és keresztény szakrális helyeken kínál személyes vezetést és ismeretterjesztést, ahol a művészeti és történeti bemutatás mellett nagy hangsúlyt kap a mögöttes tartalom, a templom lényege, a műalkotások mondanivalója, hitbeni háttere. Egy templom nem értelmezhető az azt létrehozó és benne élő vallási közösség, s az ő hite és hagyománya nélkül – így maguk a közösségi tagok “keltik életre” a templom köveit és válnak maguk is élő kövekké a látogatók számára, akik számára elő valóságként tárulnak fel a templomban ábrázolt és megélt hit misztériumai. 

Magyarországon Pécsett, és Budapest – Közép-Duna-völgye térségében működik, továbbá Erdélyben Csíksomlyón van kezdeményezés az Élő Kövek meghonosítására. 

Az Élő Kövek Különleges ága a ZarándokKövek kezdeményezés, mely nem konkrét templomhoz, hanem utakhoz és eseményekhez kapcsolódik. Többek között a Pálos 70 és a Living Hikes egyes túráin találkozhatunk velük. 

A Viator Egyesület facilitátorként és támogatóként vesz részt az Élő Kövek magyar nyelvterületeken történő meghonosításában, továbbá koordinációt és technikai hátteret bíztosít a nemzetközi Élő Kövek rendszeres online közösségi alkalmaihoz, ezen kívül a ZarándokKövek (Living Stones of the Way) mint saját kezdeményezésű és a nemzetközi közösség által elismert forma révén társul a nemzetközi Élő Kövek mozgalomhoz. 

Az Élő Kövek 18-35 év közötti fiatal felnőtteket hív elsősorban közösségeibe, akik a látogatókat fogadják templomaikban; a régebb óta fiatalok támogatásával, akik hátteret biztosítanak szakmai, lelki, teológiai, anyagi vagy egyéb területen. 

Az érdeklődők számára aktuálisan alábbi bekapcsolódási lehetőségek állnak nyitva:

 • Húsvéti, szentháromnapi lelkigyakorlat
   • on-line (a fenti imákhoz kapcsolódva, Fr. Marko Pavlič jezsuita közreműködésével) 
   • és off-line (Lecce, Olaszország)
  • Éves találkozó és képzési hétvége (formáció):
 • Nyári táborok : 

További információk: 

Kapcsolat:

 • Nemzetközi titkárság: segreteriapietrevive@gmail.com 
 • Magyarországi közösségek és kapcsolódó kezdeményezések: Molnár András, viatoregyesulet@gmail.com
 • Nemzetközi on-line közösségi alkalmak: lsonlineprayer@gmail.com