Hévízgyörk – Máriabesnyő
Hévízgyörk – Máriabesnyő

Hévízgyörk – Máriabesnyő


Kevésbé látogatott kirándulóhelyet keresel Budapest közelében? A Gödöllői-dombság rád vár! Barangolj a hévízgyörki Öregtemplom Árpád-kori falaitól, Sissy kedvenc pihenőhelyén keresztül, a barokk főúr által építtetett máriabesnyői kegytemplomig!


Megközelítés

Tura – Gödöllő – (Budapest) menetrendszerinti járat, Gödöllő-Máriabesnyő vasúti megálló bejárati út

Hatvan – Budapest vonal (80a), Máriabesnyő megállóhely

Gödöllő-Tura menetrendszerinti buszjárattal, Hévízgyörk Községháza megállónál leszállva juthatunk vissza az autónkhoz, vagy  vasúttal: Hatvan – Budapest vonal (80a), Máriabesnyő megállóhelytől  Hévízgyörk megállóhelyig utazva

Útleírás

Utunkat a hévízgyörki Szent Márton templom meglátogatásával kezdjük. (A kulcsot a szomszédból lehet elkérni.) A középkori épület felfedezése után indulunk el  kék négyzet jelzésen a játszótér felé. A téren található artézi kútból megtölthetjük kulacsunkat.  A Szent Erzsébet utcán tovább haladva először a világháorús emlékmű majd egy újabb artézi kút mellett haladunk el. A Vörösmarty utca sarkán élelmiszerbolt és zöldséges található. Továbbhaladva a Béke utcán át hagyjuk el a települést. 
Az erdőben 300 méter múlva a kék négyzet jelzés balra fordul, de mi egyenesen haladunk tovább a jelzetlen földúton. Először jobb oldalt jelennek meg szántóföldek, majd egy erdős szakaszból kiérve bal oldalt tárurul elénk a galgahévízi Szent András-domb. tunk jobbra hajlóan megy tovább az erdő szélén és 600 m múlva elérjük a kék sáv jelzést. Ezt követjük tovább és nemsokára elérjük a Palyavölgy szántó területeit. Ezután egy sorompónál érünk be az erdő, ahol az Ebédlőúton haladunk tovább. Rövidesen, jobb oldalról a zöld sávval jelölt turistaút csatlakozik be. Az enyhém emelkedő szakasz tetején, az út bal oldalán bújnak meg a Szkíta halomsírok. Rövidesen megérkezünk az Erzsébet-pihenőhöz, Sissy kedvenc helyéhez, ahol egy kicsit mi is megpihenhetünk.
 
Tovább indulva a kék sáv jelzésen, lefelé kanyargó erdei aszfaltúton egy sorompóhoz érkezünk, ahol jobbra fordulva a piros háromszög jelzés vezet fel minket a Juharosra (308 m). A fák között a távolban már fel-fel tűnik egy-egy gödöllői épület. A domról leereszkedve kis ösvényeken és kerítések  létráin át érjük el a vasúti síneket. A vasúti híd alatt áthaladva elénk tárul a Máriabesnyői Bazilika, amelyet a 3-as országúton átkelve érünk el. 
A templom és az altemplom ajta nappal nyitva van, betérhetünk egy csendes elmélkedésre. A templom feletti patinás épületben található a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatosházban – előzetes bejelentkezéssel – vacsora rendelhező, szállás foglalható ( részletek: http://www.matersalvatoris.hu/ ).
Details
Living Hikes túrák 01
?
Export
More Details

Útvonal letöltés

Visszaút

Tura – Gödöllő – (Budapest) menetrendszerinti járat, Gödöllő-Máriabesnyő vasúti megálló bejárati út

Vasút: Hatvan – Budapest vonal (80a), Máriabesnyő megállóhely

Gödöllő-Tura menetrendszerinti buszjárattal, Hévízgyörk Községháza megállónál leszállva juthatunk vissza az autónkhoz, vagy  vasúttal: Hatvan – Budapest vonal (80a), Máriabesnyő megállóhelytől  Hévízgyörk megállóhelyig utazunk.

 


Az útvonalat egyéni és kiscsoportos bejárásra ajánljuk. Ha kérdésed van, vagy segítséget szeretnél a túrádhoz, a környéket ismerő túrázók, zarándok önkéntesek szívesen segítenek az elindulásban!


Keress minket: Katona Ildikó, telefon +36304999074 , Katona Pál, e-mail: tsinom@gmail.com