Living Hikes Csendtúra a Csend napján, április 16-án – BETELT!
Living Hikes Csendtúra a Csend napján, április 16-án – BETELT!

Living Hikes Csendtúra a Csend napján, április 16-án – BETELT!

Kedves Érdeklődők!
A nagyszombati csendtúránkra sajnos több jelentkezést nem tudunk fogadni.
Ha hasonló programon szeretnél részt venni, és megírod a viatoregyesulet@gmail.com címre, akkor értesítünk a következő csendtúra időpontjáról!
————————————————————————————————————————————
Kiszakadás a zajból és figyelem a külső-belső hangokra
[PROGRAMVÁLTOZÁS: A túrát némileg rövidítettük, hogy ne kelljen sietnie senkinek a húsvéti készületre, ünneplésre. Emiatt a kiinduló- és végpont is módosult(!), ld. alább.]
Mindenkit várunk, aki húsvét előtt nagyszombaton, a “csend napján” megmerítkezne a természet csendjében, szívesen bejárna egy utat, melyben a csendes jelenlét és az észlelés terét élheti meg, s ehhez segítséget, útmutatást, biztonságos kereteket kaphat. A csend segíti többek között a lelassulást, a tudatosítást, a rácsodálkozást, az elmélyülést, a ki- és bekapcsolódást, és ezáltal felfrissít, közelebb hoz a körülöttünk lévő világhoz, önmagunkhoz, és akár lelki élménnyé is válhat. A csendben arra figyelek, ami van, körülöttem és bennem, és elengedhetem a gondolataimat, aggódásaimat, mások igényeit és saját elvárásaimat.
Indulás: Pilisszentlélek alsó buszmegállótól 10:05-kor (busz [862 sz.] indul Esztergom kórháztól 9:25-kor [vasútállomásnál van 9:30-kor]; vagy Pomáz HÉV állomásról 9:15-kor). Aki gépkocsival érkezik, Esztergom vasútállomásnál javasoljuk a parkolást, ahová a végpontról könnyen vissza lehet jutni.
Megérkezés: Pilismarót templom (községháza buszmegálló) 15 óráig (busz indul Esztergom és Szentendre-Újpest felé egyaránt 15:07-kor).
Rövid bevezetést követően csendben fogunk túrázni, figyelünk a természet hangjaira és a belső hangokra, s törekedhetünk a belső csend megélésére, ahol a jelenlét és az észlelés az elsődleges a gondolataink helyett. Ehhez különféle segítő szempontokat és gyakorlatokat is kapunk út közben, melyeket ki-ki igénye szerint alkalmazhat menet közben vagy a pihenőhelyeken. A nap végén röviden szóban megoszthatunk egymással valamit a tapasztaltakból.
Utazás egyénileg, a napközbeni élelemről és innivalóról mindenki maga gondoskodik. Készüljünk a várható időjárásnak megfelelően réteges öltözködéssel, ugyanis lesz olyan hely, ahol hosszabb időt tölthetünk egyéni szemlélődéssel. Bejáratott túracipőt, bakancsot javaslunk, mivel az útnak vannak köves szakaszai is. Bőséges innivalót és esővédő ruházatot, valamint a várható időjárástól függően fejfedőt kérünk hozni. Előny, ha hozol magaddal valamilyen ételt, amit megoszthatsz a többiekkel is (pl. keksz, sós sütemény, vagy olyan gyümölcs, esetleg más, amiből megkínálhatjuk egymást is).
Kérjük, hogy lehetőség szerint hozd magaddal, de tedd félre a telefonodat  – legjobb, ha sikerül úgy intézned a napot, hogy ki tudd kapcsolni, és valóban ki tudj kapcsolódni. Kérjük, csak akkor jelentkezz a túrára, ha vállalod a napközbeni csend megtartását!
Túravezető: Dr. Molnár András
A túra hossza 9 km, közepes nehézségű (hegyi terep, 200m szintemelkedéssel, 400 m ereszkedéssel; 1-1 meredekebb emelkedő és lejtő várható az út során, melyek nem hosszúak, viszont az út jelentősebben emelkedik a túra első órájában).
Szervező: Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület
Információ, érdeklődés: 30/40-80-993, viatoregyesulet@gmail.com
A csendtúrán való részvétellel a Viator Egyesület működését támogatod:
A normál támogatói jegy 2 500 Ft, de anyagi okok miatt ne maradj távol!