Zarándoktábor-vezető képzés
Zarándoktábor-vezető képzés

Zarándoktábor-vezető képzés

Zarándoktábor-vezető képzés

„Boldog az az ember, akinek ereje benned gyökerezik, s akinek szíve zarándokútra készül.”   (Zsolt 84,6)

 A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája és a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület

4 napos ingyenes Zarándoktábor-vezető képzést hirdet,

melyre olyan keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők jelentkezését várjuk, akik a jövőben –  akár már idén nyáron – szívesen vezetnének egy hetes ifjúsági zarándoklatot maguk által verbuvált 12-18 éves fiataloknak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor program keretében.

A képzés 3 napos online digitális oktatásból és 1 napos terepgyakorlatból áll.

A résztvevők a képzésen elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek.

Képzési időpont

 • 3 napos digitális oktatás:  2022. március 4-5-6. (pé-szo 9.00-18.00, vas 9.00-17.00)

                              

 • 1 napos terepgyakorlat:  2022. április, május, június hónapokban hétvégi napokon 9.00-18.00 (A konkrét időpontokra a digitális képzést követően lehet majd jelentkezni.) Helyszín: Budapest és környéke (Hűvösvölgy, Pesthidegkút)

Célcsoport

 • keresztény hitében jártas és elkötelezett, vallását gyakorló pedagógusok, hitoktatók, felnőtt közösségi vezetők (papok, lelkészek, természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, zarándok- és természetjáró egyesületek, körök vezetői, segítői, cserkész- ill. regnumvezetők, túravezetők, akik

  • ifjúsággal foglalkoznak

  • egészségesek és jól bírják a fizikai terhelést (akár napi 26 km gyaloglást terepen)

  • vágyat éreznek arra, hogy személyes szolgálatuk révén megosszák a fiatalokkal a zarándoklás lélekformáló élményét és örömét, és a jövőben zarándoktáborokat kívánnak szervezni és vezetni

Jelentkezési határidő: 2022. február 21.

Jelentkezés és részletes információk a képzésről és a zarándoktáborokról:

https://zarandoktabor.hu/

A jelentkezés feltételei:

 1. plébánosi, lelkészi ajánlás (kivéve, ha a jelentkező eleve pap, szerzetes vagy lelkész)

 2. legalább átlagos egészségügyi állapot igazolása házi/üzemi orvos által. (Az orvosi igazolásnak ki kell térnie arra is, hogy természetjáráshoz, természetjárás-vezetéshez szükséges egészségügyi állapot (szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció, stb.) fennáll, ellenjavallat nincs.)

 3. rövid motivációs levél (max. 1 oldal), mely tartalmazza a jelentkező bemutatkozását, kapcsolatát az egyházzal, az ifjúsággal, továbbá annak kifejtését, hogy miért szeretne a képzésen részt venni ill. milyen civil kapcsolatrendszere van, milyen szervezet(ek) tagja, mi a szerepe a közösségben.

A fenti dokumentumokat a képzésre való jelentkezéssel egyidejűleg vagy legkésőbb a képzésre való jelentkezés határidejéig (2022. febr. 21.) kérjük feltölteni a képzés regisztrációs felületére.

A képzés legfontosabb témái:

a zarándoklás teológiája, spiritualitása, bibliai háttere, lélektana, a zarándoklatok és a zarándoktáborok lelki íve, a zarándoktáborok útvonala és programja, zarándoketikett, gyermekvédelem, tanári és zarándokvezetői szerep, tájékozódási ismeretek (térképismeret, jelzések, GPS-használat), túravezetői ismeretek, veszélyhelyzetek az úton és kezelésük, jól bevált gyakorlatok és játékok a zarándoklaton, megosztókör, imamódok, konfliktuskezelés, csoportdinamika, segítő beszélgetés, kommunikáció a csoportban.

Miért érdemes a képzésen részt venni?

A képzés elvégzői táborszervezőként vagy kísérőként részt vehetnek az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor programban. A zarándoktábor-vezetők a táborozás teljes időtartamára bruttó 100.000 forint megbízási díjat kapnak.

A zarándoktáborok

A zarándoktáborok a Vándortábor Program (https://vandortabor.hu) keretén belül a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának (https://szerzetesek.hu) szervezésében valósulnak meg. A már évek óta nagy sikerrel működő egyhetes Vizi Vándor, Bringás Vándor és Erdei Vándor táborok mellett tavaly nyáron már három  102-112 kilométeres Zarándoktábor-útvonal is meghirdetésre került Tihany – Pannonhalma, Tata – Márianosztra ill. Márianosztra – Mátraverebély-Szentkút között, melyet 50 csoport közel 1000 résztvevője járt végig. A résztvevők pozitív visszajelzésein felbátorodva folytatjuk a táborok szervezését idén nyárra is.

A Zarándoktábor program keretében olyan nyári táborba vihetik a vezetők az ifjúsági közösségeket, ahol a csodálatos természeti környezet mellett fiataloknak kidolgozott lelki program, 6 éjszakára szállás és 7 napra ellátás biztosított, így a vezetőknek kevesebb időt kell a szervezéssel tölteni. A táborok célja, hogy a fiatalok a zarándoklat testet-lelket megújító élményén keresztül közelebb kerüljenek Istenhez, valódi önmagukhoz és embertársaikhoz.

A zarándoktáborozáshoz kedvező feltételeket biztosítunk:

 1. A részvételi díj az utazási költséget kivéve mindent tartalmaz. A táborozók 36.000 forintért kapnak szállást, étkezést és programokat a 7 napos turnusokon.

 2. A pedagógusok ingyen végezhetnek el egy zarándoktábor-vezető képzést.

 3. A csoportvezető pedagógusok – eredményes vizsga esetén – bruttó 100.000 forint díjazásban részesülnek.

 4. A csoportvezető pedagógusok melletti kötelező kísérőket se terheli a táborozás költsége.

A nyári táborokra a csoportvezetők 2022. január 31-től április 30-ig jelentkezhetnek honlapunkon. A tervezett csoport indulásának feltétele, hogy a táborvezetők közül legalább egy fő a tábor kezdetéig elvégezze zarándoktábor-vezető képzésünket.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt képzésünkre és táborainkba!

Gáll Zsófia

Zarándoktábor szakmai vezető +36-20-446-40-52 | iroda@zarandoktabor.hu

Fotó: Zarándoktábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.